Dailyfruits

Wróć do wszystkich klientów
Zdrowe miejsce pracy, czyli jakie?

Zdrowe miejsce pracy, czyli jakie?

Hybryda to obecnie najbardziej preferowany model pracy przez pracowników, jak potwierdzają różne badania zrealizowane w ciągu ostatniego roku. Dla pracodawców to sygnał, że lokalizacja, jakość biura i oferowane w nim benefity nie tracą na znaczeniu, a wręcz przeciwnie - zyskują. Miejsce pracy zgodne z trendami, sprzyjające integracji, dobremu samopoczuciu i zdrowiu, staje się istotnym elementem budowania kultury organizacji i oferty rekrutacyjnej do kandydatów do pracy. Zdrowe miejsce pracy to efekt udogodnień, dobrej atmosfery i rozwiązań wspierających kondycję fizyczną i psychiczną pracowników.

Jak pokazało badanie „Powrót do biura w modelu hybrydowym” zrealizowane przez spółkę biurową Skanska we współpracy z firmą badawczą Zymetria [1], obecnie ponad połowa Polaków funkcjonuje zawodowo w modelu hybrydowym. Biuro więc ponownie po okresie pandemii zajmuje ważną rolę, nie tylko jako miejsce wykonywania pracy, ale także spotkań pracowników i budowania relacji pracodawca-pracownicy.

Widoczne jest także na rynku pracy rosnące od ponad 2 lat znaczenie benefitów z kategorii zdrowia oraz innych, ciekawych rozwiązań, które mają wspierać zdrowie i samopoczucie pracowników w różnych modelach pracy. W badaniu przeprowadzonym przez firmę Dailyfruits „Firma w trendzie zdrowia i zero waste” [2],  pracujący Polacy wyraźnie sygnalizują potrzebę otrzymania wsparcia w tym obszarze w miejscu pracy. Co trzeci zapytany pracownik chciałby w większym zakresie skorzystać z benefitów oferowanych przez pracodawcę wspierających jego zdrowie, wskazując konkretne rozwiązania. Jest to na przykład opieka medyczna w szerszym zakresie, spotkania ze specjalistami np. z dietetykiem czy fizjoterapeutą, owoce i warzywa oraz inne zdrowe przekąski w biurze, cykliczny program edukacji żywieniowej czy firmowe dni zdrowia. Wyniki badania „Powrót do biura w modelu hybrydowym”, pokazują, że wśród najbardziej docenianych przez pracowników inicjatyw pracodawców w przestrzeni biura są obecnie m.in.: darmowe przekąski, masaże czy wydzielona przestrzeń do relaksu i organizacja nieformalnych spotkań sprzyjających budowaniu dobrej atmosfery. W tym zakresie pracodawcy w Polsce mają jeszcze wiele do zrobienia, co widać po odpowiedziach ankietowanych pracowników biurowych z największych miast w Polsce. Aż 18% uczestników badania spółki Skanska i firmy badawczej Zymetria [3], zauważyło, że ich pracodawca nie oferuje żadnych propozycji zachęcających do korzystania z biura z listy najbardziej popularnych inicjatyw przygotowanych przez autorów tego badania.

Jednym z obszarów, który wymaga zaopiekowania ze strony pracodawców, jak potwierdziły wyniki kilku badań zrealizowanych przez firmę Dailyfruits na przestrzeni ostatnich 2 lat, jest dostęp do zdrowej żywności w miejscu pracy i edukacja pracowników w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych. Niestety, aż 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, a 40% warzyw [4]. Niezdrowa dieta odbija się na ich zdrowiu, a także wpływa na koncentrację, wydajność w pracy oraz liczbę zwolnień chorobowych. Również dane dotyczące rosnącej z roku na rok otyłości Polaków są bardzo niepokojące. Nadwagę ma obecnie już trzech na pięciu dorosłych Polaków, a z szacunków Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że w perspektywie 5 lat otyłość może dotyczyć już nawet jednej trzeciej naszego społeczeństwa.

Obecnie firmy są dużo bardziej otwarte na podejmowanie współpracy na przykład z dietetykami z myślą o zdrowiu pracowników niż jeszcze 2- 3 lata temu. Przed pandemią edukacja żywieniowa w firmach często ograniczała się na przykład do dostępu do popularnego benefitu jakim były choćby owoce i warzywa w biurze. Dziś konsultacje dietetyczne coraz częściej stają się elementem w ramach tworzenia firmowego programu prozdrowotnego. To pozytywna zmiana, która jest widoczna na rynku pracy i sprzyja budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych pracujących Polaków. – komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Tworzenie zdrowego miejsca pracy, dzięki któremu firma może być bardziej efektywna a pracownicy mogą czuć się lepiej zaopiekowani to wyzwanie, przed którym staje coraz więcej pracodawców w dzisiejszych czasach. Bez inwestycji w zdrową kulturę organizacyjną, której fundamentem głównie jest biuro jako miejsce spotkań pracowników, ciężko będzie poradzić sobie z rosnącą liczbą zwolnień lekarskich i brakiem wystarczających zasobów ludzkich.

[1], [3]  Badanie „Powrót do biura w modelu hybrydowym” Skanska we współpracy z firmą badawczą Zymetria, 2022

[2] Badanie „Firma w trendzie zdrowia i zero waste, Dailyfruits, 2021

[4]  Badanie "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków", Dailyfruits, 2020