Dailyfruits

Wróć do wszystkich klientów
Pułapki biurowego żywienia. Jak ich uniknąć radzi dietetyk

Pułapki biurowego żywienia. Jak ich uniknąć radzi dietetyk

Coraz więcej osób wraca do pracy w biurze lub pracuje już od kilku miesięcy w trybie hybrydowym. Co oznacza, że niestety często wracamy do złych nawyków żywieniowych w biurze lub powielamy błędy w odżywianiu na home office. Jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniamy w trakcie dnia pracy i jak ich uniknąć podpowiada dietetyk.

Wydawałoby się, że praca z domu będzie stwarzała dużo lepsze warunki do zdrowego odżywiania się niż biuro. Tymczasem wyniki badania Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków” pokazały, że niestety tak nie było. Aż 44% Polaków przytyło podczas pracy zdalnej, 29% zadeklarowało pogorszenie swojej diety, a co trzeci przyznał, że pracując na home office zajadał stres.

Nawet ci, którzy deklarowali, że mieli więcej czasu na dbanie o dietę i zaczęli jadać regularniej, nie zawsze odżywiali się we właściwy sposób. Wiele osób powielało popełniane wcześniej błędy żywieniowe lub sięgało po łatwo dostępne, często niezdrowe produkty, które akurat były pod ręką. Praca zdalna rozregulowała rutynę dnia. Nie jadając śniadania przed wyjściem z domu i przesuwając pierwszy posiłek w czasie, łatwo było doprowadzić do silnego uczucia głodu, co sprzyjało nieprzemyślanym wyborom żywieniowym.

Czy po powrocie do biura będziemy lepiej dbać o zdrowe odżywianie?

Pracując w biurze również łatwo jest wpaść w pułapki żywieniowe, które obniżają naszą koncentrację i efektywność, zmniejszają odporność fizyczną, jak również źle wpływają na samopoczucie. Najczęstszymi błędami żywieniowymi, które zostały potwierdzone badaniem „Nawyki żywieniowe pracujących Polaków”, zrealizowanym przez Dailyfruits są: zaczynanie dnia zbyt późnym śniadaniem, jedzenie zbyt małej ilości owoców i warzyw w ciągu dnia, brak wypijanie dostatecznej ilości wody w ciągu dnia oraz niezdrowe podjadanie między posiłkami. Jak ustrzec się przed tymi błędami podpowiada dietetyk.

Znajdź czas na zjedzenie śniadania przed rozpoczęciem pracy

Spożywając śniadanie mamy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości. Dobrze skomponowane śniadanie ma wpływ na jakość i ilość żywności spożywanej w ciągu dnia. Osoby jedzące śniadania mają wyższą gęstość odżywczą diety w stosunku do ogólnej ilości spożytych kalorii, co skutkuje poprawą zdolności uczenia się i odtwarzania zgromadzonych informacji.

Potrzebujemy energii od samego rana, dlatego nie powinno się odwlekać momentu zjedzenia śniadania dłużej niż o godzinę od wstania. Nawyk jedzenia śniadania przyczynia się do lepszej kontroli masy ciała, gdyż pozwala uniknąć nagłych spadków energii czy niespodziewanych napadów głodu, które skutkują podjadaniem. Dobrze zbilansowane śniadanie to wstęp do efektywnego dnia. Śniadanie powinno stanowić ok. 25% dziennej podaży energii – nie powinno być zbyt małe i pozwolić na zachowanie uczucia sytości na ok. 3-4  godziny. – tłumaczy Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.

Jedz w ciągu dnia owoce i warzywa

W pracy bez względu na miejsce jej wykonywania spędzamy średnio co najmniej 8 godzin dziennie. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Owoce i warzywa są ważnym elementem zdrowej diety i wzmacniają odporność. Są istotnym źródłem wielu składników odżywczych, jak również błonnika, wspomagającego trawienie. Owoce i warzywa to także sprzymierzeńcami w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż większość z nich ma dużą zawartość wody.

Owoce i warzywa powinniśmy niezwłocznie włączyć do codziennego jadłospisu, także przebywając w pracy. Mogą nam w tym również pomóc pracodawcy, oferując w ramach benefitu dostępność do owoców i warzyw zarówno w przestrzeni biurowej, jak również na home office, jeśli wciąż pracujemy z domu. Benefit owocowy pomaga skutecznie dokonywać lepszych odżywczo wyborów w ciągu dnia pracy i zjadać zdrowe przekąski w większych ilościach. Część pracodawców idzie o krok dalej i decyduje się zorganizować dla pracowników na przykład event z dietetykiem, na którym edukację można połączyć z degustacją zdrowych przekąsek. – mówi Magdalena Kartasińska, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits i dietetyk kliniczny.

Pij dostateczną ilość wody każdego dnia

Prawidłowe nawodnienie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia, nie tylko latem. Zalecenia oscylują wokół 8 szklanek wody dziennie. Na tę ilość ma jednak wpływ wiele czynników, jak wiek, płeć, waga, aktywność fizyczna czy nasza dieta. Woda wspiera procesy metaboliczne, pomaga uregulować trawienie, łagodzi bóle głowy i poprawia stan skóry. W pracy czy nauce wspomaga także naszą koncentrację. Kiedy nasz organizm jest prawidłowo nawodniony, lepiej możemy skoncentrować się na zadaniach.

Wiele osób pochłoniętych codziennymi obowiązkami zapomina o piciu wody. Regularne sięganie po wodę to zdrowy nawyk, o który warto zadbać przez cały rok. Na prawidłowe nawodnienie organizmu, wpływa też dieta. Spożywając regularnie odpowiednie ilości warzyw i owoców, możemy być pewni, że dbamy też o to, by oprócz witamin i substancji odżywczych, dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości wody. – podpowiada Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.

Jeśli podjadasz między posiłkami, wybieraj zdrowe przekąski

Większość z nas podjada między posiłkami, niestety często ze szkodą dla swojego organizmu, wybierając na przykład słodycze. Zła kompozycja posiłków lub ich nieregularne spożycie to częste przyczyny podjadania między posiłkami.

Ważnym jest, aby dobierać przekąski, które w dużej objętości mają mało kalorii np. warzywa lub owoce. Istnieje wówczas większa szansa, że się nimi najemy, a wahania glukozy we krwi będą prawidłowe i na tyle łagodne, że nie będą zagrażały efektywności pracy. – tłumaczy Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.

Wiele osób, jak potwierdziło badanie Dailyfruits uważa, że zdrowo się odżywia, a w rzeczywistości ich dieta jest uboga pod kątem odżywczym. Złe nawyki żywieniowe wśród których króluje: omijanie śniadań, nadużywanie słodyczy oraz niespożywanie odpowiedniej ilości wody oraz owoców i warzyw w ciągu dnia zagraża zarówno naszemu zdrowiu, jak i efektywności w pracy.