Inni Klienci

Wróć do wszystkich klientów

Sportowe wyzwanie Chrumasa - edukacja, ruch i właściwe nawyki żywieniowe

Konkurs „Sportowe wyzwanie Chrumasa” to jedno z działań promujących „Program dla szkół”. Dzieci z placówek uczestniczących w Programie prezentują, w jaki sposób zbilansowana dieta – bogata w warzywa, owoce i produkty mleczne – wpływa na ich sprawność i aktywność fizyczną.

WŁAŚCIWE ODŻYWIANIE + RUCH = ENERGIA DO NAUKI I ZABAWY

W tym roku KOWR zaplanował realizację działań wokół aktywizacji ruchowej – konkursu „Sportowe wyzwanie Chrumasa”. Zadanie konkursowe polegało na udokumentowaniu treningu ze skakanką w formie krótkiego filmu (1–1,5 minuty).

Konkurs przebiegał w trzech etapach:

Etap I – spośród nadesłanych 105 zgłoszeń jury wybrało 12 najlepszych filmów.
Etap II – głosowanie online: do finału przeszło 6 filmów z największą liczbą głosów.

Wielki Finał – 24 czerwca 2024 r. w Centrum Sportowym Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie odbędzie się wydarzenie w formie sportowych zawód i ćwiczeń dla ok. 300 dzieci z 6 szkół finalistów konkursu, których nagrania prezentujące trening z wykorzystaniem skakanki zdobędą najwięcej punktów w głosowaniu online.

Wezmą w nim udział ambasadorzy tej edycji konkursu: Magdalena Grzywa – biathlonistka, medalistka mistrzostw świata juniorów, mistrzyni Europy i olimpijka, Monika Pyrek – mistrzyni i rekordzistka Polski i Europy w skoku o tyczce, medalistka mistrzostw świata, olimpijka, oraz Paweł Wojciechowski - medalista juniorskich mistrzostw świata, młodzieżowy mistrzem Europy i mistrz świata w skoku o tyczce. Podczas wydarzenia poznamy zwycięski film.

ŚWIADOME WYBORY ŻYWIENIOWE – OD NAJMŁODSZYCH LAT

„Program dla szkół” to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W ramach Programu uczniowie klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I-II ogólnokształcących szkół baletowych otrzymują bezpłatnie mleko i produkty mleczne oraz warzywa i owoce.

Główne cele Programu to:

kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych,
poszerzanie wiedzy dzieci na temat pochodzenia owoców, warzyw i produktów mlecznych,
promowanie zbilansowanej diety wśród uczniów,
budowanie świadomości wśród rodziców i nauczycieli na temat ich roli w edukacji żywieniowej dzieci.

W ramach Programu dzieci otrzymują m.in. jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchewki, paprykę słodką, pomidorki, rzodkiewki, kalarepę, soki owocowe, a także mleko, naturalne kefiry, maślanki i jogurty oraz serki twarogowe. Poprzez stały dostęp do wartościowych produktów, najmłodsi
uczą się, że zdrowa dieta to nie tylko obowiązek, ale i przyjemność.

„Program dla szkół” to nie tylko dostarczanie świeżych produktów do szkół, ale także działania edukacyjne, takie jak warsztaty kulinarne, wycieczki tematyczne czy zakładanie ogródków szkolnych. W II semestrze roku szkolnego 2024/2025 w „Programie dla szkół” uczestniczy prawie 90% uprawnionych uczniów: w komponencie owocowo-warzywnym – ok. 1,8 mln dzieci uczęszczających do 11,7 tys. szkół podstawowych, a w komponencie mlecznym – ok. 1,8 mln uczniów z 11,9 tys. placówek.

Więcej informacji:


www.programdlaszkol.org „Program dla Szkół”
„Program dla Szkół” www.wyzwaniechrumasa.org