Problem nieprawidłowej masy ciała dotyczy aż 44% polskich pracowników
Jak wynika z badania zrealizowanego przez Dailyfruits z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. J.Nofera aktualnie 44% polskich pracowników o wykształceniu średnim i wyższym ma BMI niemieszczące się w normie. Nadwaga to problem 27% ankietowanych, z otyłością zmaga się już 12%. Mimo to aż 65% respondentów badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022” uważa, że odżywia się zdrowo. W rzeczywistości tak nie jest, gdyż dieta aż 77% pracujących Polaków ma niskie natężenie cech prozdrowotnych.
Tegoroczne badanie przeprowadzone przez Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. J.Nofera pokazało jakie nawyki i przekonania żywieniowe mają polscy pracownicy oraz jaka jest rola zdrowego żywienia w ich opinii. Wnioski z badania sygnalizują jak ważna jest potrzeba edukacji i wsparcia dietetycznego pracowników, także ze strony pracodawców.
Z badania wynika, że 2/3 polskich pracowników uznaje swój stan zdrowia za dobry lub bardzo dobry. Wśród nich aż 34% respondentów to osoby z nadwagą lub otyłością. Mylne przeświadczenia dotyczące zarówno stanu swojego zdrowia, jak i prozdrowotności realizowanej diety przekłada się na pogarszające się nawyki żywieniowe. Porównanie wyników z dwóch edycji badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” z 2020 i z 2022 roku pokazało, że pracownicy nie poprawili na przestrzeni ostatnich lat jakości swojej diety, jednak wzrosło ich przekonanie o jej prozdrowotności. Przykładem jest spożycie owoców. Aż 88% respondentów deklaruje, że ważne jest dla nich, aby dieta była bogata w owoce, ale niestety 48% respondentów wciąż nie zjada codziennie owoców.
Polacy z nadwagą, jest coraz gorzej
Porównanie wyników dwóch edycji badań potwierdza także, że zauważalna jest tendencja wzrostowa w zakresie masy ciała pracujących Polaków, co jest zjawiskiem niepokojącym. Z nadwagą obecnie mierzy się 27% respondentów, 12% już z otyłością. Analizując wyniki badania z 2022 roku w podziale na płeć widać, że wśród kobiet 22% ma obecnie nadwagę, a otyłość 8%. U zapytanych pracujących mężczyzn aktualnie 37% ma nadwagę, a 20% zmaga się już z otyłością. Dodatkowo, co potwierdziło badanie, masa ciała rośnie z wiekiem, co oznacza że w coraz starszych grupach respondentów badania przybywa osób z nadwagą i otyłością. Wnioski z badania dotyczące rosnącej otyłości i nadwagi pracujących Polaków powinny być sygnałem ostrzegawczym również dla pracodawców. Według klasyfikacji ICD-10 otyłość jest jednostką chorobową, która przyczynia się do rozwoju kolejnych. Konsekwencje tej sytuacji ponoszą w coraz większym stopniu także pracodawcy, których pracownicy są mniej efektywni i nieobecni w pracy m.in. z powodu metabolicznych chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy typu 2 czy chorób układu krążenia.
Wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujący Polaków 2022” potwierdzają, że rosnący problem nadwagi i otyłości wśród pracowników wymaga podjęcia aktywnych działań w obszarze wprowadzania do firm programów wspierających zdrowe odżywianie. Obecnie tylko 44% respondentów badania modyfikuje swoje nawyki żywieniowe pod okiem specjalisty dietetyka lub lekarza. Co niestety nie napawa optymizmem, gdyż wsparcie dietetyka dla osób z nadwagą i otyłością zwiększa szanse na osiągnięcie swoich celów o połowę. Uczestniczący w badaniu pracujący Polacy na swojej drodze do zmian nawyków żywieniowych napotykają wiele różnych przeszkód, wśród których można wymienić m.in. niechęć do rezygnacji z ulubionych chociaż niezdrowych smaków, łatwiejszy dostęp do niezdrowych przekąsek w pracy choćby ciastka czy batonu, za dużo pracy i obowiązków oraz brak siły woli, by wytrwać w zdrowych postanowieniach.
Wyniki badania potwierdzające niepokojące zjawiska w obszarze realizacji nawyków żywieniowych pracujących Polaków i niewłaściwej diety przekładającej się na wzrost masy ciała wskazują, że do realizowania programów żywieniowych warto podchodzić strategicznie. Wspólnie z Instytutem Medycyny Pracy mamy ogromną nadzieję, że wyniki naszego badania przyczynią się do zwiększania ilości miejsc pracy sprzyjających budowaniu zdrowych postaw i przyjaznych zdrowemu odżywaniu. – podsumowuje Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Druga edycja badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022” została zrealizowana przez firmę Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. J.Nofera na próbie 1091 respondentów.
- Malgorzata Dębska
- m.debska@innovationpr.pl
- +48 662 150 880
- Innovation PR