65% polskich pracowników uważa, że zdrowo się odżywia. Wyniki badania temu przeczą
Pracujący Polacy mają mylne przekonanie o swoim zdrowym odżywianiu. Jak wynika z badania zrealizowanego przez Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy, dieta 77% pracujących Polaków ma niskie natężenie cech prozdrowotnych. Wykazała to analiza częstotliwości spożycia konkretnych kategorii produktów zrealizowana w badaniu „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022”.
Aż 49% zapytanych pracowników potwierdza, że w pracy ma problem z realizacją zdrowych nawyków żywieniowych. W efekcie sięga na przykład po ciastka czy batony, dlatego tak istotne jest stwarzanie w miejscu pracy dostępu do zdrowych przekąsek, realizowanych choćby w postaci regularnych dostaw do biur czy zakładów pracy owoców i warzyw. Jest wówczas szansa, że spożycie zdrowych przekąsek wśród pracowników wzrośnie. Niestety obecnie aż 48% polskich pracowników zbyt rzadko sięga po owoce, a 38% je za mało warzyw.
Niewłaściwa dieta, jako jeden z głównych czynników, wpływa na nieprawidłową masą ciała. Obecnie problem ten dotyka już 44% pracowników. Porównanie wyników dwóch edycji badań potwierdza także, że zauważalna jest tendencja wzrostowa w zakresie masy ciała pracujących Polaków, co jest zjawiskiem niepokojącym. Z nadwagą obecnie mierzy się 27% respondentów, 12% już z otyłością.
Nasze badanie potwierdziło, że tylko 21% ankietowanych wie o tym, jakie jedzenie jest dobre dla ich zdrowia. Z kolei 40% respondentów przyznała, że czuje się zagubionych w natłoku informacji dotyczących zdrowego jedzenia. Pokazuje to jak istotna jest edukacja żywieniowa, tym bardziej, że z roku na rok więcej Polaków mierzy się z otyłością i nadwagą. Dla pracodawców może to być sygnał, że warto stworzyć taką możliwość w miejscu pracy w ramach profilaktyki zdrowotnej dla pracowników. – mówi Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Aż 55% pracujących Polaków już wiele razy próbowało zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy. Niestety jedną z przeszkód, która im to uniemożliwia, jak potwierdziły odpowiedzi 45% respondentów jest właśnie brak siły woli w postanowieniu zdrowego jedzenia. Co ciekawe, w ciągu ostatnich 24 miesięcy 46% badanych pracowników zmieniło sposób odżywiania się. Mniej niż połowa, dokładnie 44% osób, robiło to pod okiem dietetyka bądź lekarza. Często zatem próby zmiany podejmowane były na własną rękę, co jak się okazało, wiązało się z niższą skutecznością w grupie szczególnie potrzebującej. Obecność dietetyka w procesie zmiany nawyków żywieniowych w grupie osób z nadwagą i otyłością zwiększyła skuteczność o połowę.
Parametry nadwagi i otyłości zwiększyły się o 2 punkty procentowe w porównaniu z badaniem Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” z 2020 roku. Wskazuje to na tendencję wzrostową w zakresie masy ciała pracujących Polaków co jest niepokojącym zjawiskiem.
Druga edycja badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022” została zrealizowana przez firmę Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. J.Nofera na próbie 1091 respondentów.
- Malgorzata Dębska
- m.debska@innovationpr.pl
- +48 662 150 880
- Innovation PR